Jajko to źródło życia – tak zwykło się mówić wieki temu, a jednak to powiedzenie jest cały czas aktualne. Nie ma się czemu dziwić. Jest to produkt, który zawiera w sobie mnóstwo drogocennych substancji odżywczych. To źródło białka i witamin. Zwykle używane w kulinarni są jajka pochodzące od kury. To właśnie kurze jajo dostarcza mnóstwo białka, a także szereg witamin oraz składników mineralnych. Jednak to co niezwykle istotne to fakt, aby zawsze jaja były spożywane jako świeże.
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Smak ma znaczenie
Zepsute jajko nie smakuje dobrze. Ma gorzki i nieprzyjemny smak. Miłośnicy jajek od razu są w stanie rozpoznać różnicę. Dlatego należy być bardzo czujnym jeśli chodzi o zepsute jajka, ponieważ mogą wyrządzić sporo krzywdy. Warto wiedzieć w jaki sposób można sprawdzić czy jajko jest świeże, aby mieć pewność, że spożywany produkt na pewno jest wartościowy.
W jaki sposób sprawdzić czy jajko jest świeże?
Jajka, chociaż są niezwykle zdrowe muszą być spożywane jako świeże. Jednak jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Istnieje na to kilka sposobów np. jajko można włożyć do chłodnej wody, jeżeli zacznie unosić się na jej powierzchni to oznacza, że jest nieświeże. Poza tym jajko, które nie jest przydatne do spożycia będzie wydobywało z siebie po rozbiciu nieprzyjemną woń. Ewentualnie będzie posiadało nieprzyjemny kolor.
Czym charakteryzują się jajka?
Jajka zawierają w swoim składzie bardzo duże ilości białka. Szczególnie zasługą na uwagę żółtka, które dostarczają ponad 7 gramów tego cennego składnika. Ponadto jajka kurze zawierają witaminy z grupy A, B, E, K oraz D. Jednak to nie wszystko. Warto wspomnieć również o szeregu składników mineralnych takich jak żelazo potas suit Fosfor mieć magnez oraz duże podaży wapnia. To bogactwo cennych składników jajka dedykowane są dla wszystkich osób.
Co się stanie po spożyciu nieświeżego jaja?
Po spożyciu jaja, które nie jest świeże można dostać zatrucia pokarmowego, które może objawiać się biegunkami, mdłościami i wymiotami, a także silnymi bólami brzucha. Przy silnym zatruciu pokarmowym konieczna będzie wizyta u lekarza, bądź hospitalizacja, dlatego warto zwracać uwagę na termin ważności jajek, bądź wiedzieć jak sprawdzić czy jajko jest świeże przed spożyciem. Poza tym nie powinno się spożywać jajek niewiadomego pochodzenia, bądź takich co do których mamy wątpliwości. Należy unikać jedzenia jajek na przyjęciach bądź w lokalach gastronomicznych jeśli nie mamy potwierdzonego ich źródła. Przede wszystkim czuje powinny być pod tym kątem kobiety w ciąży oraz dzieci.
Jakie objawy można mieć po spożyciu nieświeżego jajka?
Do głównych objawów zatrucia pokarmowego zalicza się wszelkie objawy ze strony układu pokarmowego. Przede wszystkim:
- Nieprzyjemne odbijanie
- Wzdęcia
- Ból brzucha
- Wymioty
- Biegunki
- Ogólne osłabienie
- Brak apetytu
- Wysypka
- Gorączka
Jak można zauważyć zatrucie jajkiem może powodować szereg nieprzyjemnych dolegliwości dlatego dobrze jest wiedzieć w jaki sposób sprawdzić czy jajko jest świeże zanim zostanie spożyte.