Arbuz to jeden z najzdrowszych i najbardziej orzeźwiających letnich przysmaków, owoc, który oprócz witamin i minerałów zapewnia nam doskonałe nawodnienie w sezonie letnim, oraz właściwości zdrowotne takie jak ochrona skóry i wspomaganie trawienie (dzięki dużej ilości wody). Jednak wybór nieświeżego arbuza lub wybór owocu, który dojrzewał w chłodni (i jest bez smaku) może zepsuć przyjemne letnie popołudnie. Aby tego uniknąć, w dzisiejszym wpisie wytłumaczymy, jak sprawdzić, czy arbuz jest świeży w trzech prostych krokach.
Dźwięk – czyli nietypowy sposób na sprawdzenie świeżości arbuza
Być może najczęściej stosowaną sztuczką dotyczącą tego, jak sprawdza się, czy arbuz jest świeży jest stukanie w owoc opuszkami palców lub dłonią. Robi się to w celu określenia poziomu dojrzałości: jeśli owoc brzmi „pusto” i z lekkim rezonansem (tak jakby uderzenie przechodziło przez arbuza), oznacza to, że ma dużą ilość wody, więc jest świeży. Jeśli po uderzeniu arbuz w ogóle nie zareaguje, oznacza to, że nie jest on już świeży. Co więcej, radzimy, aby delikatnie stuknąć arbuza w powietrzu. Jeśli owoc jest np. w kartonowym pudełku, każdy arbuz zabrzmi dobrze, ale dlatego, wpływ ma na to podłoże kartonu. Musisz sprawdzić arbuza, bez opierania go o cokolwiek. Po kilku próbach na pewno zrozumiesz tę zależność.
Jak sprawdzisz czy arbuz jest świeży? Weź pod uwagę jego masę
Zalecamy, aby „zważyć” arbuza rękami, aby określić, czy jest on świeży. Jeśli wydaje Ci się, że waży on więcej w stosunku do swojego rozmiaru, gdy go podnosisz, oznacza to, że zawiera dużą ilość wody, więc będzie również wystarczająco dojrzały i świeży. Z drugiej strony, jeśli arbuz wydaje się być środku pusty, oznacza to, że stracił on już swoją wodę i nie jest najświeższy.
Co ciekawe, im cięższy arbuz, tym teoretycznie powinien być on lepszy w smaku i świeższy. Powodem tego jest fakt, że duże arbuzy „wysysają” wszystkie składniki odżywcze z krzaka, a małe wysysają to, co zostawiają duże.
Sprawdź również:
Kolor – kolejna cecha, która zdradza, jak świeży jest arbuz
Możesz nie być zbyt dobry w ważeniu lub „słuchaniu” arbuzów, ale to nie szkodzi; istnieje inna skuteczna sztuczka dotycząca tego jak sprawdza się, czy arbuz jest świeży, a mianowicie jest to kolor skórki. Wszystkie arbuzy mają charakterystyczny punkt, który ujawnia, w jakiej pozycji dorastał arbuz na ziemi (więc ten obszar jego skóry nie miał kontaktu ze słońcem, jak reszta skórki). Jeśli arbuz jest w doskonałym stanie świeżości, plamka będzie miała żółtawy kolor. Z drugiej strony, jeśli jest biała lub zielonkawa, oznacza to, że dojrzał został odcięty od rośliny, przed czasem (więc będzie bez smaku). Jeśli plamka jest pomarańczowa, arbuz będzie przejrzały.
Dodatkowo, jeśli szypułka jest zbyt zielona – wnętrze arbuza może być nadal białe i bez smaku, a jeśli jest pomarańczowa, arbuz będzie przejrzały.