Ananas jest jednym z najczęściej spożywanych owoców tropikalnych na świecie. W Polsce bardzo popularne są ananasy w puszce, ale dostępne są także owoce w świeżej formie. Istnieje tylko jeden problem, a mianowicie wybór idealnego dojrzałego ananasa w supermarkecie może być nie lada wyzwaniem. Wynika to po pierwsze z tego, że ananasy przemierzają długą drogę od momentu ich zbioru, aż do dotarcia na polskie półki sklepowe. Dodatkowo, w przypadku ananasa, w przeciwieństwie do innych owoców, trzeba sprawdzić znacznie więcej niż tylko kolor i wygląd. Tak więc, po czym poznać że ananas jest dobry? Jeśli nie chcesz zmarnować swoich pieniędzy, powinieneś/ powinnaś również zwrócić szczególną uwagę na takie rzeczy, jak tekstura, zapach i waga owocu. Oto pięć wskazówek, które mamy nadzieję, pomogą Ci w kwestii wyboru ananasów.
W pierwszej kolejności zwróć uwagę na kolor ananasa
Kieruj się kolorami. Pamiętaj, że zielony ananas niekoniecznie jest niedojrzały. Niektóre ananasy są uważane za dojrzałe, gdy są jeszcze częściowo zielone, jednak wybrany ananas nie powinien być kompletnie zielony lub brązowy na całej skórce. Podstawą jest generalnie to, że ananas powinien mieć żółte zabarwienie na swojej podstawie/ na spodzie. Zmieniający się kolor na ciemniejszy w górnej części ananasa, często wskazuje, że owoc staje się coraz słodszy. Szukaj także ananasów, które mają żywe, zdrowe zielone liście, co jest uważane za oznakę świeżości. Idealnie byłoby, gdyby zewnętrzna strona liści miała żółto-zielonkawy odcień.
Powąchaj ananasa
Nawet jeśli wydaje ci się to dziwne, jednym z najlepszych sposobów, po czym poznaje się że ananas jest dobry, dojrzały i gotowy do spożycia, jest powąchanie go. Dojrzałe ananasy mają zwykle słodki zapach na spodzie, tuż przy podstawie owocu. Z drugiej strony, ostry lub gorzki zapach zwykle wskazuje, że ananas może być przejrzały. Uwaga: unikaj ananasów, które pachną fermentacją.
Po czym poznaje się że ananas jest dobry? Delikatnie przyciśnij ananasa
Chociaż nie jest to najlepsza metoda, podobnie jak w przypadku innych owoców, tekstura ananasa może być dobrym wskaźnikiem tego, czy jest on w pełni dojrzały. Dojrzały ananas powinien mieć jędrną, ale nieco miękką i lekko luźną skórkę po ściśnięciu. Zidentyfikowanie idealnego punktu miękkości/twardości może być trudne, ponieważ skorupa ananasa jest dość gruba, ale praktyka czyni mistrza.
Sprawdź, czy ananas jest ciężki
Po czym poznasz że ananas jest dobry? Sprawdzając, nawet rękoma jego wagę. Jeśli ananas wydaje się ciężki oznacza to, że jest bardziej soczysty, ponieważ dodatkowy sok nadaje ananasowi dodatkową wagę. Jeśli ananas ma więcej soku, oznacza to również, że jest dojrzalszy i słodszy. Powiedzenie „cięższy” nie oznacza jednak „większy”. Chodzi o to, że wydaje się ciężki w porównaniu do innych owoców tego samego rozmiaru.