Żurawina, znana również jako „czerwony klejnot”, jest skarbnicą wielu korzystnych dla zdrowia substancji. Żurawina suszona właściwości ma zbliżone do świeżych owoców. Proces suszenia doskonale przedłuża czas przydatności do spożycia, dzięki czemu można zawsze mieć ją w domu. W Polsce występują dwa gatunki tej rośliny: żurawina błotna oraz żurawina wielkoowocowa należące do rodziny wrzosowatych. Roślina ta wymaga dobrego nasłonecznienia, dużo wilgotności, gleby próchniczej i kwaśnej (ph 3,2-4,5). Żurawina spożywana jest samodzielnie lub jako dodatek do mięs, serów czy deserów. Jest bardzo lubiana ze względu na swój niepowtarzalny smak. Czy jednak zdajesz sobie sprawę, jak wiele korzyści dla zdrowia przynosi regularne spożywanie tych małych, czerwonych owoców?
Pierwsze spojrzenie na żurawinę suszoną
Żurawina suszona to przede wszystkim bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera ona witaminę C, E, K, A oraz B1 i B2, a także takie minerały jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen czy potas. Nie można również zapomnieć o błonniku, który jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Inne ważne substancje zawarte w żurawienie to: betakaroten i luteina wspierające narząd wzroku a także flawonoidy, antocyjany, polifenole o działaniu antyoksydacyjnym czyli usuwające wolne rodniki będące przyczyną starzenia się organizmu i różnych jego dysfunkcji.
Wpływ żurawiny suszonej na układ moczowy
Prozdrowotne właściwości żurawiny suszonej są nieocenione, szczególnie dla osób borykających się z problemami układu moczowego. Jest to związane z obecnością w jej składzie proantocyjanidyn, które zapobiegają przyleganiu bakterii E.coli do ścianek pęcherza moczowego oraz moczowodów i cewki moczowej skutecznie zapobiegając infekcjom lub zwalczając już istniejące. Osoby z kamicą nerkową również powinny skorzystać z właściwości żurawiny suszonej.
Zdrowie serca i naczyń krwionośnych
Właściwości żurawiny suszonej to również korzystne oddziaływanie na nasze serce. Dzięki zawartym w niej polifenolom pomaga ona w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, obniża poziom złego cholesterolu LDL, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Powinna więc znaleźć się w diecie wszystkich osób borykających się z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Wspomaganie układu trawiennego
Regularne spożywanie żurawiny suszonej ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit tzw. mikrobiomu. W ostatnich latach okazało się, że to właśnie właściwe szczepy bakterii bytujące w jelitach odpowiadają za nasze zdrowie. Jeśli cierpisz na wrzody żołądka, dodaj żurawinę do swojej diety a wkrótce poczujesz się lepiej.
Żurawina suszona a zdrowie naszej skóry
Właściwości przeciwutleniające żurawiny suszonej pomagają zwalczać wolne rodniki, które są odpowiedzialne za wiele problemów skórnych, w tym przedwczesne starzenie się skóry. Regularne spożywanie tych owoców pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji.
Jakie jeszcze ciekawe właściwości ma żurawina suszona?
Oprócz wielu wcześniej wymienionych żurawina suszona bardzo ładnie wybiela zęby. Należy dobrze ją pogryźć i przy pomocy języka nanosić masę żurawinową na dolne i górne zęby. Spróbuj a natychmiast zaobserwujesz efekt. Dodatkowo jama ustna i gardło zostaną odkażone. Ma to duże znaczenie w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o infekcje górnych dróg oddechowych. Zjadanie żurawiny pomoże też twoim zębom, usuwając z nich szkodliwe bakterie powodujące próchnicę.
Podsumowanie
Żurawina suszona to mała, ale mocna super żywność, z której warto korzystać jak najczęściej. Jej właściwości są nieocenione dla naszego zdrowia, a smak z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Pamiętaj jednak, że żurawina suszona jest często dodatkowo słodzona, dlatego warto wybierać te produkty, które nie zawierają dodatku cukru. Można też kupować świeże owoce i suszyć je samodzielnie. Spożywanie 7-10gramów dziennie żurawiny suszonej powinno zabezpieczyć cię przed problemami zdrowotnymi.